Hoe zorg je ervoor dat AI niet alleen een mooie belofte blijft, maar ook concrete resultaten oplevert? Waar begin je als je een datagedreven organisatie wilt worden? En hoe voorkom je dat je tijd verspilt aan mooie verhalen zonder werkbare oplossingen?
Deze vragen hoor ik vaak van organisaties in de zorg, de publieke sector, financiële dienstverlening en logistiek. Ook op beurzen en congressen merk ik dat veel professionals zoekende zijn. Iedereen is het erover eens dat data het nieuwe goud is en AI de toekomst. Maar hoe vertaal je die belofte naar impact?
Daarom introduceer ik een reeks artikelen. Vandaag neem ik je mee in het eerste thema: Way of Working & Client Delivery.
Organisaties investeren volop in technologische innovaties om een sterke basis te leggen voor een toekomst met data & AI. Voor veel organisaties is datagedreven werken een steeds belangrijker speerpunt. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI neemt de urgentie om te beginnen alleen maar toe. Toch blijkt het lastig om die investeringen snel te laten renderen (RoI).
Bij 6Gorilla’s hebben we een aanpak omarmd waarmee we organisaties helpen ook op korte termijn écht waarde te halen uit data en AI. Succesvol datagedreven werken draait niet alleen om technologie, maar om een heldere aanpak die waarde levert. Een goed overwogen heldere aanpak bevordert de effectiviteit. Onze aanpak is gebaseerd op drie pijlers: de juiste richting, de juiste oplossing en de juiste werkwijze.

1. De juiste richting: strategie vanuit organisatie, mens en techniek
Een sterke strategie vormt de basis voor succes. Bij 6Gorilla’s helpen we onze opdrachtgevers hun eigen strategie te formuleren. Dit doen we in intensieve samenwerking door middel van workshops met kennishouders en sleutelfiguren. Creatieve werkvormen helpen het maximale uit deze workshops te halen.
De strategie moet niet alleen op maat zijn, maar ook breed gedragen binnen de organisatie. Door sleutelfiguren en teams actief te betrekken en samen met hen tot inzichten en keuzes te komen, creëren we draagvlak en een gemeenschappelijk doel. Onze rol? Wij faciliteren het proces, inspireren op basis van trends en ontwikkelingen, en we dragen best practices en concrete toepassingen aan die we bij andere organisaties zien.
Onze aanpak richt zich op drie invalshoeken:
Organisatie We kijken naar missie, visie en strategie, maar richten ons vooral op de vraagstukken en pijnpunten die om een datagedreven oplossing vragen. Zo helpen we organisaties gefocust te blijven op wat écht belangrijk is.
Mens De focus ligt hier op stakeholders en eindgebruikers. Welke doelen en behoeften hebben zij? Wat is hun belang? Hoe werken zij? Kunnen we persona’s creëren? Daarnaast beoordelen we de volwassenheid van teams op het gebied van data en AI, zodat we hen goed kunnen begeleiden in adoptie.
Techniek Techniek moet ondersteunend zijn aan de businessdoelen en gebruikers-behoeften. Daarom richten we ons bij deze invalshoek op technische aspecten zoals:
- Datamanagement: hoe zorg je voor betrouwbare en goed gestructureerde data?
- Architectuur: welke tools en applicaties passen binnen de strategie?
- Databronnen: welke databronnen moeten worden aangesloten en hoe?
- Security en privacy: hoe borg je deze aspecten?
2. De juiste oplossing: design thinking als kern
We gebruiken de principes van Design Thinking om tot de juiste oplossingen te komen. Dit framework helpt ons om complexe problemen op te lossen door gebruikers centraal te stellen en stapsgewijs tot creatieve en effectieve oplossingen te komen. Het combineert analytisch denken en creativiteit, en stimuleert teams om oplossingen te ontwerpen die werken in de praktijk.
Omwille van de lengte van het artikel laat ik de herkomst hier achterwege. Wel beschrijf ik kort wat design thinking omhelst: vijf fases, waarin we stap voor stap werken naar de beste oplossing.
1. Empathize in deze fase onderzoeken we de behoeften en uitdagingen van gebruikers door middel van verschillende onderzoekstechnieken (interviews, observatie, etc.). Het doel is om diepgaand inzicht te krijgen in de context van het probleem of vraagstuk. Door te begrijpen wie de eindgebruikers zijn en wat hen beweegt, kunnen we de basis leggen voor een oplossing die écht relevant is.
2. Define hier formuleren we een duidelijke probleemstelling op basis van de inzichten uit de vorige fase. We vertalen de nog abstracte informatie naar een duidelijker vraagstuk. Een goed geformuleerde probleemstelling zorgt dat het team zich richt op de juiste prioriteiten.
3. Ideate nu wordt het echt leuk! In deze fase genereren we zo veel mogelijk ideeën door middel van brainstormsessies en creatieve werkvormen. Het doel is om verrassende, innovatieve en diverse oplossingen te bedenken. Deze stap stimuleert creativiteit en voorkomt dat teams blijven hangen in voor de hand liggende ideeën.
4. Prototype de beste ideeën worden omgezet in tastbare concepten, zoals mock-ups en wireframes. Dit stelt ons in staat om oplossingen snel voor te leggen en de werking te testen. Door ideeën snel tastbaar te maken, kunnen we aannames vroeg in het proces testen.
5. Test in de laatste fase testen we de prototypes en verzamelen we feedback van gebruikers. Op basis hiervan verbeteren we de oplossing iteratief. Dit proces zorgt ervoor dat de uiteindelijke oplossing invulling geeft aan de behoeften van gebruikers.
3. De juiste werkwijze: agile delivery
De kern van onze werkwijze is gebaseerd op Agile. Een iteratieve aanpak die efficiëntie en effectiviteit combineert. Ook hier laat ik de herkomst achterwege, maar benadruk ik graag nog eens de 4 waarden die de basis vormen van het Agile Manifesto:
- Individuen en interacties boven processen en tools: de samenwerking tussen mensen staat centraal
- Werkende software boven uitgebreide documentatie: resultaten tellen meer dan papierwerk
- Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen: klanten zijn partners in plaats van buitenstaanders
- Inspelen op verandering boven het volgen van een plan: flexibiliteit is essentieel om relevant te blijven in een dynamische omgeving
Naast deze kernwaarden leg ik liever nog de nadruk op vier aspecten die we bij 6Gorilla’s cruciaal vinden in onze agile aanpak:
- Klantbetekenis centraal: alles draait om het leveren van waarde die direct impact maakt
- Samenwerking in multidisciplinaire teams: intensieve samenwerking tussen klant en onze specialisten om maximaal kennis te delen en doelen te realiseren
- Flexibiliteit en wendbaarheid: agile biedt de structuur om snel te leren, processen te verbeteren en in te spelen op veranderingen
- Governance: we combineren agile werken met traditionele besturingsmodellen voor betere controle en geborgde kwaliteit
Wat kun je verwachten in een volgend artikel?
Samen versnellen we met een aanpak die doet wat nodig is: de juiste dingen, op de juiste manier. In een volgend artikel binnen het thema Way of Working neem ik je mee in de ideale reis die we met onze klanten doorlopen. Hoe komen deze pijlers terug? Hoe zorgen we dat elke stap impact maakt, met extra focus op de eerste stap?
Blijf deze serie volgen en ontdek hoe wij samen kunnen versnellen met data & AI. Ondertussen wil ik je vooral vragen ook jouw ervaringen te delen. Heb je suggesties voor verbetering? Heb je concrete succesfactoren? Of misschien wel valkuilen? Of wil je gewoon eens van gedachten wisselen? Laat het weten en dan kom ik graag met je in contact.
Ben je er klaar voor om meer uit je data te halen?
Ilje van der Ploeg, directeur, komt graag met je in contact.
