“Het mooiste is als je samen iets bouwt dat écht werkt”
Interview met Krista Mul, BI specialist bij 6Gorilla's
Hoi Krista! Kun je iets over jezelf vertellen?
Natuurlijk! Ik ben Krista Mul en werk inmiddels al 18 jaar in de wereld van data – waarvan ruim drie jaar bij 6Gorilla’s. Mijn hart ligt bij datamodellering. Daar spring ik elke ochtend vrolijk mijn bed voor uit .
Datamodelleren houdt in dat ik ruwe data zó omzet dat het bruikbaar wordt in dashboards, bijvoorbeeld in Power BI. De “connector guys” zorgen dat de data uit de verschillende systemen wordt opgehaald, en ik maak er dan een logisch model van dat klaar is voor gebruik. Sinds het voorjaar van 2023 doe ik dat ook voor iHub, een organisatie die jeugdzorg en onderwijs biedt in Noord- en Zuid Holland.
Wat was de aanleiding om jou in te zetten bij iHub?
iHub beheerde zelf hun datastructuur, maar dat werd na een aantal jaar steeds lastiger. Ik werd gevraagd om te helpen bij het herstructureren. We zijn dashboard voor dashboard gaan aanpakken: alle onderliggende views herschreven, verbeteringen doorgevoerd en alles opnieuw gekoppeld in Power BI.
Sommige overzichten waren nog in Excel gebouwd – één zelfs nog gekoppeld aan een Access-database, zó complex! Dat was natuurlijk geen duurzame oplossing. Soms voelde het als een soort escaperoom, elke keer kwam ik weer wat tegen – en daar word ik bloedfanatiek van.
Gaandeweg kwam er ook een nieuwe vraag op tafel: hoe zit het met de productiviteit? Daarvoor zijn we met data uit AFAS HRM aan de slag gegaan. Eerst ontsluiten, dan modelleren. En nu zijn we druk bezig met het onderwijsdomein – data uit systemen van het basis- en voortgezet onderwijs. Kortom: met data ben je nooit klaar.
Hoe hebben jullie het project aangepakt?
We zijn per dashboard gestart met het in kaart brengen van alle views. Daarna hebben we gekeken naar verbanden, verbeterkansen en versimpeling. Omdat ik bij de start nog geen achtergrondkennis van iHub had, was nauwe samenwerking cruciaal. Je moet snel kunnen schakelen met vragen over keuzes die ooit gemaakt zijn.
De klant heeft inhoudelijk ook echt een sleutelrol. Zij moeten uiteindelijk valideren of de data klopt.
Bij het onderdeel ‘productiviteit’ was de uitdaging vooral om de juiste definities boven tafel te krijgen. Daar heb ik Excel-sheets voor ingezet met voorbeelden. Visueel maken werkt altijd beter: kleurtjes, simpele weergaves… het zorgt ervoor dat mensen echt begrijpen wat ze zien. Hoe eenvoudiger je het maakt voor de eindgebruiker, hoe groter de kans dat het ook daadwerkelijk gebruikt wordt.
Hoe maak jij als consultant het verschil voor de klant?
Ik ben er vanaf het begin bij dit project betrokken en ben er nog steeds mee bezig. Wat ik belangrijk vind, is dicht bij de klant staan. Je moet bijna onderdeel worden van hun organisatie, snappen wat er speelt en wat belangrijk is. Alleen dan kun je écht van betekenis zijn.
Wat had volgens jou de meeste impact bij iHub?
Het mooiste vond ik om te zien hoe data écht begon te leven binnen de organisatie. Naarmate er meer dashboards live kwamen, kwamen er ook steeds meer vragen vanuit collega’s. Zelfs zoveel, dat iHub af en toe moesten remmen en prioriteren. En dat is eigenlijk een goed teken: goede informatievoorziening roept nieuwe vragen op. Precies zoals het hoort.
Wat heeft het iHub concreet opgeleverd?
Een heel stuk overzicht en rust in de datastructuur. En het vertrouwen dat ze op onze expertise kunnen leunen. We doen alles in samenwerking: mijn scripts zijn voor hen inzichtelijk, en zij bereiden soms al iets voor. Maar het mooiste is dat we echt vanuit een partnerschap doen. Dat maakt een samenwerking ook anders, beter eigenlijk. Samen wil je voor het maximaal haalbare resultaat gaan.
Wat maakte dit project voor jou bijzonder?
Dit was mijn allereerste klantproject bij 6Gorilla’s. Dus eigenlijk was alles bijzonder . De samenwerking met iHub voelde meteen goed. Ik werd afgelopen week in een grap zelfs al uitgenodigd voor het teamuitje! Dat voelt als waardering. Het is een hele fijne samenwerking.
Tot slot: wat zou je andere organisaties willen meegeven die met data aan de slag willen?
Denk goed na over hoe je je datalandschap opbouwt. Een goede basis is goud waard – daarmee kun je jaren vooruit. En weet: wij hebben er veel ervaring mee. Je hoeft het niet alleen te doen.