Zeven belangrijke afwegingen voor zorgorganisaties bij de keuze voor een dataplatform

Een dataplatform kan een zorgorganisatie veel voordelen bieden, zoals inzicht in de prestaties van de organisatie, de mogelijkheid om betere beslissingen te nemen en meer efficiëntie in de bedrijfsvoering. Echter, het kiezen van het juiste dataplatform kan een uitdaging zijn. Hieronder bespreken we enkele afwegingen die een zorgorganisatie moet maken bij de keuze voor een dataplatform. 

1. Functionaliteit

Een belangrijke afweging is de functionaliteit van het dataplatform. Het is belangrijk om te kijken naar welke functionaliteiten het platform biedt en of deze aansluiten bij de behoeften van de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen verzamelen van verschillende soorten data, de mogelijkheid om deze data te analyseren en te visualiseren en de mogelijkheid om deze data te delen met andere systemen en applicaties. 

2. Schaalbaarheid

Een ander belangrijk aspect is de schaalbaarheid van het platform. Het is belangrijk dat het dataplatform mee kan groeien met de organisatie en dat het in staat is om grote hoeveelheden data te verwerken. Dit is met name van belang voor zorgorganisaties die snel groeien of die veel data verwerken. 

3. Beveiliging en privacy

Een dataplatform kan gevoelige informatie bevatten, zoals cliëntgegevens. Het is daarom van groot belang dat het dataplatform voldoet aan de vereisten op het gebied van beveiliging en privacy. Zorgorganisaties moeten zich ervan verzekeren dat het dataplatform voldoet aan zorg specifieke wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. 

4. Integratie met bestaande systemen

Het is van belang dat het dataplatform goed integreert met de bestaande systemen van de zorgorganisatie, zoals het elektronisch cliëntendossier (ECD) of financiële- en HRM systemen. Dit kan de implementatie van het dataplatform vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de organisatie geen gegevensverlies ervaart.  

5. Gebruiksvriendelijkheid

Een dataplatform moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor de medewerkers van de zorgorganisatie. Het is belangrijk dat de interface intuïtief en overzichtelijk is en dat het platform gemakkelijk toegankelijk is voor de verschillende medewerkers. 

6. Vervanging of gebundelde krachten

Neem de toekomstbestendigheid van het huidige datawarehouse mee in je overwegingen. Het 6Gorilla’s dataplatform bevat een datawarehouse die ter vervanging van de bestaande oplossing kan worden ingezet maar het is ook een mogelijkheid om het dataplatform naast de bestaande datawarehouse te laten draaien.  

7. Kosten

Ten slotte moet een zorgorganisatie de kosten van het dataplatform in overweging nemen. Het is belangrijk om te kijken naar de kosten van het platform op de korte en lange termijn, inclusief kosten voor onderhoud en upgrades. 

In conclusie, het kiezen van het juiste dataplatform is een belangrijke beslissing voor een zorgorganisatie. Het is van belang om te kijken naar de functionaliteit, schaalbaarheid, beveiliging en privacy, integratie, gebruiksvriendelijkheid en kosten van het platform. Door deze afwegingen zorgvuldig te maken, kan een zorgorganisatie een dataplatform kiezen dat goed aansluit bij haar behoeften en uiteindelijk tijd teruggeeft aan de zorg.  

 

Is het dataplatform van 6Gorilla’s de juiste voor jouw zorgorganisatie?

 

Benieuwd wat het 6Gorilla’s Dataplatform voor jouw zorgorganisatie kan betekenen? In de Explainer: ‘Dataplatform as a service’ lees je alles over:

✔ Hoe het dataplatform jouw zorgorganisatie sturing geeft in de bedrijfsvoering
✔ Hoe je de potentie van BI en Data Science benut
✔ Klantcases Trubendorffer en MoleMann
✔ Hoe schaalbaarheid, real time en security leidend zijn

Download