Net als in elke branche heeft ook de zorg behoefte aan inzichten uit data en relevante KPI’s om op te sturen. Er zijn legio mogelijkheden om data te analyseren en om te zetten naar geïntegreerde informatie. Maar hoe kies je nou tussen de ontelbare opties de juiste BI-tool?

In deze publicatie willen we duidelijk maken welke oplossing het beste past per situatie. Er is namelijk niet een eenduidig antwoord te geven. Zeker in de zorg is er zoveel data en afhankelijk van jouw behoeftes kan de ene tool meer of minder geschikt zijn voor data visualisaties.

 

Wat is de beste BI-tool voor een zorgorganisatie?

Er zijn talloze tools beschikbaar, maar voor deze vergelijking kiezen wij de ‘leaders’ uit het Magic Quadrant van Gartner uit 2021: Microsoft PowerBI, Tableau en Qlik. Deze 3 BI-tools scoren het beste op het gebied van ‘Ability to execute’ en de ‘Completeness of vision’.

Afhankelijk van de behoeftes kan de ene tool meer of minder geschikt zijn per bedrijfsdoelstelling. We gaan eerst in op de algemene informatie per tool en leggen dan de functionaliteiten naast elkaar.

 

PowerBI

Het paradepaardje van Microsoft is PowerBI. Het grote voordeel van Microsoft als softwareleverancier is dat er veel mogelijkheden zijn voor integratie met andere systemen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld dashboards te tonen in Microsoft Teams. Verder maakt PowerBI geen onderscheid tussen ‘viewers’ en ‘creators’.

Om met meerdere personen in deze tool samen te werken heeft iedereen een pro-licentie (9 euro per maand) nodig. Of de organisatie moet als geheel een premium aanschaffen, maar in praktijk zien we dat het vaak alleen haalbaar is voor hele grote organisaties. PowerBI heeft wel een grote community waardoor het relatief eenvoudig is om snel antwoorden te vinden op gebruikersvragen. Ook heeft Power BI een grote en algemene documentatie pagina, waarop je heel eenvoudig kunt vinden hoe de verschillende functionaliteiten, waarover het programma beschikt, werken. Daarnaast is de interface van Power BI intuïtief, doordat het dezelfde uitstraling heeft als andere Microsoft Office tools die al veel gebruikt worden.

 

Tableau

Een grote uitdager van PowerBI is Tableau. Deze tool staat bekend om zijn verfijnde en eenvoudig te ontwerpen visualisaties. Ze zijn met name gefocust op de eindgebruiker. Dat is terug te zien in de verschillende licenties, zo kost het voor creators 58 euro, explorers 35 euro en viewers 13 euro. Ook heeft Tableau de mogelijkheid om samen te werken met R – dit kan voor onder meer Data Science en Analytics nieuwe toepassingen bieden.

Zowel PowerBI als Tableau zijn zoals wij het noemen ‘Unmanaged Self Service‘-tools. Dit houdt in dat er per dashboard de data zelfstandig wordt beheerd. De term ‘self service’ houdt in dat ook het maken en delen van een dashboard niet perse vanuit een centraal punt is geregeld, maar dat mensen zelf dashboards kunnen ontwikkelen en delen.

Het gevolg is dat er niet standaard een manier is om de data centraal te beheren. Mocht je dit wel willen dan valt de keuze al snel op een PowerBI Premium, waar deze mogelijkheid wel wordt geboden. Ook Tableau is bezig om een dergelijke oplossing te ontwikkelen.

Decentraal data managen brengt wel een aantal nadelen met zich mee. Denk aan het veilig managen van de databronnen en werken met de juiste autorisaties. Een dataplatform kan dit verhelpen mocht je gebruik willen maken van deze BI-tools.

 

Qlik Sense

Qlik Sense noemen wij een ‘managed Self Service’-tool. Dit houdt in dat Qlik Sense zo is ingericht dat de data gemakkelijk centraal beheerd kan worden inclusief definities van deze data.

Dit biedt grote voordelen qua beheer van datamanagement. Anderzijds vraagt het ook meer kennis en kunde in de organisatie om dit in te regelen en bij te sturen. Qlik Sense vraagt 26 euro per maand voor de business versie, voor het ontsluiten van meer bronnen kan tegen een meerprijs.

 

De BI-tools op een rij met de belangrijkste functionaliteiten

In het onderstaand overzicht zie je welke BI-tool het beste past bij jouw zorgorganisatie. We hebben voor jou de belangrijkste eisen uit de praktijk op een rij gezet en verdeeld naar de drie BI-tools.

PowerBI (pro)

Tableau

Qlik Sense

1. Doelgroep Geen onderscheid in dashboardmakers/bekijkers Onderscheid in dashboardmakers, dashboardbekijkers en analisten Onderscheid in dashboardmakers/bekijkers
2. BI/Data analyse BI en KPI gefocust, is dus meer geschikt voor globale overzichten en trends Data analyse en datascience gefocust (i.c.m. R), is met name geschikt voor data-exploratie en datascience-doeleinden Data analyse en BI gefocust, is zowel geschikt voor data-exploratie als globale overzichten
3. Input data mogelijkheden Files, azure services, databases en andere bronnen.

Voor het totale overzicht

Files, azure services, databases en andere bronnen.

Voor het totale overzicht van Tableau

 

Files, azure services, databases en andere bronnen.

Voor het totale overzicht

4. Centraal data beheer Standaard decentraal gemanaged* Standaard decentraal gemanaged* Centraal gemanaged m.b.v. een semantische laag
5. Data verversing 8x per dag verversen

 

Voor gevorderden met capaciteit voor coderen: Ook real-time opties  met pushgegevensset, streaminggegevensset en PubNub-streaminggegevenssets.

Per uur kunnen verversen

 

Voor gevorderden: (near)-realtime gegevensverversing mogelijk maar hier is tableau niet voor gemaakt, veel vaardigheden rondom coderen nodig

Per uur kunnen verversen(directe verversing van bepaalde voorgeselecteerde data).

Voor gevorderden: (near)-realtime gegevensverversing mogelijk maar hier is Qlik Sense niet voor gemaakt, veel vaardigheden rondom coderen nodig

6. Visualisaties Veel mogelijkheden Heel veel mogelijkheden Mooie visualisaties
7. Desktop & Mobiel Mogelijk Mogelijk Mogelijk
8. Gebruiks- vriendelijkheid Gemiddeld Eenvoudig Complex
9. Kosten per gebruiker per maand 9 euro creators 58 euro
explorers 35 euro
& viewers 13 euro
26 euro (kost meer bij het ontsluiten van meerdere bronnen)

 

De belangrijkste conclusie voor de keuze van BI-tooling

Al met al is er niet één perfecte tool aan te wijzen voor alle situaties. Afhankelijk van de bedrijfsdoelstellingen, zorgvragen en de doelgroep kan de ene tool beter aansluiten dan de andere. Bepaal vooraf waarom jij gebruik wilt maken van BI-tooling en kies daar de functionaliteiten op uit. Het bovenstaande overzicht kan helpen om belangrijkste elementen te vergelijken.

Zoals het Gartner kwadrant laat zien, zijn het allemaal vooruitstrevende tools. Mocht je een tool willen gebruiken, start dan vooral met een proefversie om te ervaren of deze aan je wensen voldoet. Mocht je een keer willen sparren met een BI-expert, laat het dan gerust weten.

Ik wil aan de slag met BI

 

Nieuwsbrief: altijd op de hoogte zijn van BI in de zorg?

We schrijven regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied van BI in de zorg. Wil jij als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand:

✓  Alle Data Science actualiteiten

✓  BI-oplossingen

✓ Ontwikkelingen data in de zorg