Een vraag die veel zorgorganisaties bezig houdt. Hoe zet je slim de doelstellingen uit de organisatie om naar datavisualisatie en relevante inzichten? Binnen zorgorganisaties is er de beschikking over enorme hoeveelheden databronnen.

De inzichten uit deze data zijn cruciaal. Zo kan het informatie bieden over zaken als nieuwe behandelingen, kosteneffectief werken en de kwaliteit van de behandelingen. Net als in andere branches heeft jouw organisatie behoefte aan inzicht in data en KPI’s om op te sturen.

We stellen in deze publicatie de essentiële vragen om tot de kern te komen. In vier versimpelde stappen nemen we jou mee hoe je Business Intelligence (BI) integreert in jouw zorgorganisatie!

 

Stap 1 Weet waarom je data wil visualiseren

Een belangrijke stap die vaak vergeten wordt bij het kiezen van BI-tooling; waarom wil je data visualiseren?

Wij zien dat zorgorganisaties vaak inzetten om onderbouwd beslissingen te maken. Dit gaat van procesoptimalisaties tot kostenbesparing of het verkrijgen van inzicht in afspraken met verzekeraars. Of het hebben van een globaal overzicht zonder gebruik te maken van talloze Excel-documenten. Welke financiële gegevens of zorgvragen hoop je hiermee op te lossen?

Je kan verschillende doelen en doelgroepen bereiken met een BI-tool. Wil je dit grootschalig opzetten als Business Intelligence voor de gehele organisatie? Of is het een ‘losse’ datavisualisatie voor analyses voor een specifieke afdeling of expert? Het is hierbij ook belangrijk om lange termijn doelstellingen en visie mee te nemen.

De kernvragen om tot de ‘waarom’ te komen van je data visualisatie

Waarom wil ik datavisualisatie inzetten op de korte en langere termijn?
Voor welke doelgroep is dit? Wie gaan rapportages maken/bekijken?
Wil ik ‘Business Intelligence’ inrichten of wil ik opzichzelfstaande data-analyse doen?

Stap 2 Hoe zet je data om naar rapportage?

Als je eenmaal helder hebt waarom je datavisualisatie wilt inzetten dan ga je de vervolgstap zetten. Dat is het achterhalen welke data je nodig hebt. In welke software zit de data en heb je al de kennis en kunde in huis om al deze data accuraat te gebruiken? De input van een rapportage (kwaliteit van de data) bepaalt grotendeels de kwaliteit van de rapportages.

De kernvragen om tot het omzetten van data naar rapportage te komen

Welke data wil ik als input gebruiken? Is deze data gemakkelijk uit software te halen?
Wil ik centraal de data kunnen beheren? Is de data kwaliteit voldoende?
Hoe vaak wil ik de data ververst hebben? Wekelijks, dagelijks, elk uur of near-realtime?


Stap 3
Wat wil je precies visualiseren?

Tot slot is het belangrijk om te weten wat je wil visualiseren. Wat voor KPI’s wil je beantwoorden?

Naar gelang de doelstellingen kan je kiezen voor de verschillende visualisatiemogelijkheden. Zo kan je kiezen voor heel specifieke visualisaties of juist kiezen voor meer overkoepelende inzichten. Met de verschillende instellingen kan je de visualisaties delen met de medewerkers.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het niet tonen van privé-gegevens op rapportages. Denk aan overeenstemmingen met AVG en juridische eisen die speciaal worden gesteld in de zorg.

De kernvragen om tot visualisatie over te gaan

Welke visualisatiemogelijkheden heb ik nodig?
Is het nodig dat men op tablet/mobiele telefoon de dashboards kan bekijken?
Hoe belangrijk is de gebruiksvriendelijkheid voor u(w medewerkers)?
Hoe hoog is uw budget?


Stap 4
Welke tool gebruik je in de zorg voor business intelligence?

Elk jaar stelt Gartner een lijst met criteria op waaraan BI en analytics tools dienen te voldoen. Op basis van een aantal criteria worden de tools ingedeeld binnen de twee assen.

De horizontale as toont de ‘uit te voeren wat je in gedachten had’ en de verticale as het ‘vermogen om uit te voeren’. Omdat de markt telkens verandert, zijn de criteria ook aan veranderingen onderdanig.

Garnter model om de tool business intelligence in de zorg te bepalen

Gartner model (februari 2021) om de business intelligence tool in de zorg te bepalen

Er zijn talloze tools beschikbaar, maar voor deze vergelijking hebben wij de ‘leaders’ uit het Magic Quandrant van Gartner uit 2021 gekozen: Microsoft PowerBI, Tableau en Qlik.

Afhankelijk van de behoeftes kan de ene tool beter of minder geschikt zijn per bedrijfsdoelstelling. In de volgende publicatie gaan we dieper op de grote verschillen en overeenkomsten tussen PowerBI, Tableau en Qlik Sense.

 

Altijd op de hoogte zijn van BI in de zorg?

Afhankelijk van de behoeftes kan de ene tool beter of minder geschikt zijn per bedrijfsdoelstelling. In de volgende publicatie gaan we dieper op de grote verschillen en overeenkomsten tussen PowerBI, Tableau en Qlik Sense. Wil jij als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand:

✓  Alle Data Science actualiteiten

✓  BI-oplossingen

✓ Ontwikkelingen data in de zorg