Dat er met behulp van data betere beslissingen gemaakt kunnen worden,  is een opvatting die breed wordt gedeeld onder zorgorganisaties. Een veelgehoord probleem is echter dat er vaak zoveel data valt te analyseren, terwijl er maar één persoon of team verantwoordelijk is voor het creëren van alle dashboards. Wat als je de regie over dashboarding bij al je medewerkers kan neerleggen?

Een uitkomst voor een datagedreven zorgorganisaties is Self Service Business Intelligence (SSBI). Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers zélf dashboards creëren en slim inzetten voor dagelijkse werkzaamheden. In deze publicatie leggen wij alles uit over Self Service BI en hoe je als zorgorganisatie de eerste stappen kan zetten!

Wat betekent Self Service BI (SSBI) voor de gezondheidszorg?

In de gezondheidszorg zijn er oneindig veel databronnen beschikbaar. Van financiële overzichten tot wachtlijsten, van cliëntdata tot medewerkersgegevens en van zorgverzekeraarsafspraken tot tevredenheidsonderzoeken. Elke medewerker wil het liefst inzichten halen uit de meest relevante data.

Dit resulteert vaak in lange, virtuele, wachtrijen met verzoeken voor dashboards bij de beschikbare BI-specialist(en). Bovendien vergt het tijd en afstemming om vanuit de inhoud een vertaalslag te maken naar visualisaties. In veel gevallen is de BI capaciteit simpelweg niet groot genoeg om hieraan te voldoen.

Een van de mogelijkheden die dit probleem kan verminderen is Self Service Business Intelligence, afgekort tot SSBI. Het idee van SSBI is dat alle medewerkers zelf dashboards kunnen maken en inzetten voor hun dagelijkse werkzaamheden. Dat houdt in dat eigenlijk iedereen in de organisatie zelf actief met het onderzoeken van data bezig is. Volgens Gartner wordt het breed uitzetten van data en analytics in de organisatie erg belangrijk de komende jaren. Wat komt er allemaal bij kijken als je SSBI in wilt zetten?

 

Dit zijn de benodigdheden voor SSBI in de zorg

Hoe leuk het ook klinkt, niet iedereen is even handig met data en begrijpt hoe je BI kan inzetten. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om affiniteit te creëren met data. Het belangrijkste is dat data-analyse een plek krijgt in de cultuur van je zorgorganisatie. Het is essentieel dat medewerkers het nut inzien van data en dat ze ook BI willen leren inzetten. Het fundament om dit te laten slagen is het invoeren van een data-gerichte organisatiecultuur.

Daarnaast is het ook belangrijk dat kennis vastgehouden wordt in de organisatie. Met vele dashboardmakers zijn er ook vele vragen. Er moeten mogelijkheden geboden worden om deze vragen te stellen of te onderzoeken.

Een ander belangrijk aspect, naast de cultuur, is dat data een centrale plek heeft in de organisatiestructuur. Denk hierbij aan een platform waarop alle kennis rondom BI te vinden is. Of gespecialiseerde BI- specialisten die precies weten hoe de tools werken, vragen beantwoorden en trainingen geven hoe je de data het beste kan verwerken.

 

Voordelen en benodigdheden SSBI in de zorg
Voordelen en benodigdheden SSBI in de zorg

Duidelijke afspraken zijn een vereiste voor SSBI

Wanneer iedereen in de organisatie aan de slag kan met dashboards ligt wildgroei op de loer. Bovendien zal in de zorg een groot deel van de dashboards cliëntdata bevatten die niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn. Voor succesvolle SSBI zijn daarom duidelijke organisatie brede afspraken essentieel. Denk voor het invoeren na over een uniforme, gestructureerde werkwijze voor dashboarding en hoe je de verantwoordelijkheid bij de makers wilt beleggen. Zorg ook voor een duidelijke inrichting van de rechten op dashboards: wie mogen welke dashboards wel en niet zien?

 

Zoek een Self Service BI tool die aansluit bij jouw wensen

Tot slot heb je natuurlijk ook een BI-tool nodig die aansluit bij jouw wensen. Niet alle tools zijn even geschikt voor Self Service BI.

Belangrijke vragen voor SSBI zijn:

  • Hoe makkelijk is het om zelf een dashboard te kunnen maken?
  • Hoe gemakkelijk kunnen grote hoeveelheden dashboards beheerd worden?
  • Hoe zijn de kosten in bedwang te houden?

Afhankelijk van de vereisten die jouw bedrijf aan dashboards stelt, kunnen de kosten aardig oplopen als je heel veel gebruikers hebt van de tool. Hier geldt dat je de voordelen van SSBI afzet tegen het begrote budget.

Lees ook: Welke BI tool is het beste om data mee te visualiseren in de zorg?

 

Blijf met onze maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte van alles rondom data in de zorg!

Vond jij dit interessant? We schrijven regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied data van in de zorg.

Je ontvangt 1x per maand de nieuwsbrief met de volgende inhoud:

  • Nieuws en actuele ontwikkelingen over thema’s rondom data, Bi en Data Science in de zorg
  • Interessante downloads zoals Whitepapers zoals Data Science in de zorg
  • Handige explainers om inhoudelijk zaken te duiden
  • Updates over onze (gratis) kennisevenementen, workshops en trainingen