Dat er met behulp van data betere beslissingen gemaakt kunnen worden, is al jaren een punt waar aan gewerkt wordt bij vele zorgorganisaties. Een dilemma is dat er vaak zoveel data valt te analyseren, dat je simpelweg keuzes moet maken welke data je omzet naar dashboarding. Dat heeft er vooral mee te maken dat er vaak maar één persoon of team verantwoordelijk is voor het creëren van alle dashboards. Wat als je de regie over dashboarding bij al je medewerkers kan neerleggen?
Een uitkomst voor een datagedreven zorgorganisaties is Self Service Business Intelligence (SSBI). Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers zélf dashboards creëren en slim inzetten voor dagelijkse werkzaamheden. In deze publicatie leggen wij alles uit over Self Service BI en hoe je als zorgorganisatie de eerste stappen kan zetten!
Wat betekent Self Service BI (SSBI) voor de gezondheidszorg?
In de gezondheidszorg zijn er oneindig veel databronnen beschikbaar. Van financiële overzichten tot wachtlijsten, van cliëntdata tot medewerkersgegevens en van zorgverzekeraarsafspraken tot tevredenheidsonderzoeken. Elke zorgprofessional wil het liefst inzichten halen uit de meest relevante data.
Dit resulteert vaak in lange, virtuele, wachtrijen met verzoeken voor dashboards bij de beschikbare BI’er(s). Voor een BI-specialist zijn het vaak te veel verzoeken en is het lastig om vanuit de inhoud een vertaalslag te maken naar visualisaties.
Een van de mogelijkheden die dit probleem kan verminderen is Self Service Business Intelligence, afgekort tot SSBI. Het idee van SSBI is dat alle medewerkers zelf dashboards kunnen maken en inzetten voor hun dagelijkse werkzaamheden. Dat houdt in dat eigenlijk iedereen in de organisatie zelf actief met het onderzoeken van data bezig is. Volgens Gartner wordt het breed uitzetten van data en analytics in de organisatie erg belangrijk de komende jaren. Wat komt hier allemaal bij kijken als je SSBI in wilt zetten?
Dit zijn de benodigdheden voor SSBI in de zorg
Hoe leuk het ook klinkt, niet iedereen is even handig met data en begrijpt hoe je BI kan inzetten. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om affiniteit te creëren met data. Het belangrijkste is dat data-analyse een plek krijgt in de cultuur van je zorgorganisatie. Het is essentieel dat medewerkers het nut inzien van data en dat ze ook BI willen leren inzetten. Het fundament om dit te laten slagen is het invoeren van een data-gerichte organisatiecultuur.
Daarnaast is het ook belangrijk dat kennis vastgehouden wordt in de organisatie. Met vele dashboardmakers zijn er ook vele vragen. Er moeten mogelijkheden geboden worden om deze vragen te stellen of te onderzoeken.
Een ander belangrijk aspect, naast de cultuur, is dat data een centrale plek heeft in de organisatiestructuur. Denk hierbij aan een platform waarop alle kennis rondom BI te vinden is. Of gespecialiseerde BI’ers die precies weten hoe de tools werken, vragen beantwoorden en trainingen geven hoe je de data het beste kan verwerken.

Rechten en plichten zijn een vereiste voor SSBI
Er zijn nog een aantal andere zaken die je mee moet nemen als je SSBI in wil voeren. Een van de lastigste dingen is het bewaken van verantwoordelijkheid en uniformiteit. Is er een gestructureerde manier om de dashboards te maken en om de makers verantwoordelijk te houden voor hun dashboards? Hoe beheer je goed wie welke dashboards wel en niet mogen zien?
Met name in de zorg is dit zeer belangrijk vanwege cliëntdata. Kortom het is heel belangrijk om de rechten en plichten duidelijk te maken aan alle betrokkenen en voor zover mogelijk af te bakenen.
Zoek een Self Service BI tool die aansluit bij jouw wensen
Tot slot heb je natuurlijk ook een BI-tool nodig die aansluit bij jouw wensen. Niet alle tools zijn even geschikt voor Self Service BI.
Belangrijke vragen voor SSBI zijn:
- Hoe makkelijk is het om zelf een dashboard te kunnen maken?
- Hoe gemakkelijk kunnen grote hoeveelheden dashboards beheerd worden?
- Hoe zijn de kosten in bedwang te houden?
Afhankelijk van de vereisten die jouw bedrijf aan dashboards stelt, kunnen de kosten aardig oplopen als je heel veel gebruikers hebt van de tool. Hier geldt dat je de voordelen van SSBI afzet tegen het begrote budget.
Lees ook: Welke BI tool is het beste om data mee te visualiseren in de zorg?
Self Service BI vraagt om een gestructureerde en gestroomlijnde aanpak
Het inzetten van Self Service BI om inzicht te krijgen uit vele databronnen kan heel nuttig zijn. Het ligt echter wel aan de organisatiecultuur, het aantal medewerkers en hoe de data beschikbaar gemaakt is. Met name voor kleinere organisaties met maar weinig informatiebronnen is Self Service BI gemakkelijker in te richten.
Maar voor grotere organisaties wordt het moeilijker: Hoe zorg je dat al die dashboardmakers bij de data kunnen en ook de betekenis begrijpen van de data? Hoe zorg je ervoor dat dashboards elkaar niet gaan tegenspreken? Dit soort vraagstukken vragen om een meer gestructureerde en gestroomlijnde aanpak. In de vervolgpublicatie, Managed Self Service BI, gaan we hier verder op in.
Blijf met onze maandelijkse nieuwsflits op de hoogte van alles rondom data in de zorg!
Vond jij dit interessant? We schrijven regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied data van in de zorg.
Je ontvangt 1x per maand de nieuwsbrief met de volgende inhoud:
- Nieuws en actuele ontwikkelingen over thema’s rondom data, Bi en Data Science in de zorg
- Interessante downloads zoals Whitepapers zoals Data Science in de zorg
- Handige explainers om inhoudelijk zaken te duiden
- Updates over onze (gratis) kennisevenementen, workshops en trainingen