Het verschil tussen ETL en ELT

Waarom een ELT Dataplatform optimale datamogelijkheden biedt in de zorgsector

In een tijdperk van digitalisering en de opkomst van data wordt het belang van gegevensanalyse en inzichten voor de zorgsector steeds groter. Zorgorganisaties genereren enorme hoeveelheden data uit verschillende bronnen, waaronder patiëntendossiers, medische apparaten, facturatiesystemen en meer. Deze gegevens kunnen van onschatbare waarde zijn voor het begrijpen van patiëntenzorg, operationele efficiëntie en strategische besluitvorming. Om deze datamogelijkheden optimaal te benutten, is de meest moderne datatechnologie van cruciaal belang. Bij 6Gorilla’s begrijpen we de essentie hiervan en bieden we onze klanten een ongeëvenaarde data-architectuur die is gebaseerd op het verwerken van data met een ELT-proces. Wat maakt dit ELT-proces zo krachtig? En waarin verschilt deze van het traditionele ETL-proces? In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen ETL en ELT.

De kern van het verschil tussen ETL en ELT

Traditioneel wordt in de dataverwerking vaak gebruik gemaakt van ETL (Extract, Transform, Load), een proces waarbij gegevens eerst worden geëxtraheerd uit verschillende bronnen, vervolgens worden getransformeerd naar het gewenste format en uiteindelijk worden geladen in een doelbestemming, zoals een datawarehouse. Hoewel ETL in het verleden zijn waarde heeft bewezen, hebben technologische vooruitgang en de opkomst van moderne datawarehouses de weg vrijgemaakt voor een efficiëntere aanpak: ELT (Extract, Load, Transform). 

In het ELT-proces worden gegevens eerst geëxtraheerd uit verschillende bronnen en direct geladen in de doelbestemming, zoals het Dataplatform van 6Gorilla’s. De transformatie van de gegevens vindt plaats binnen het Dataplatform zelf, waarbij gebruik wordt gemaakt van de geavanceerde mogelijkheden van ons platform om de gegevens om te zetten naar het gewenste formaat voor analyses en inzichten. Dit betekent dat er minder rekenkracht en opslag nodig is voor tussenliggende transformatiestappen, wat resulteert in snellere verwerking en lagere kosten. 

De voordelen van het 6Gorilla’s ELT-Dataplatform 

  • Snelheid en efficiëntie: ons ELT-Dataplatform maakt gebruik van geavanceerde parallelle verwerking, waardoor we grote hoeveelheden gegevens snel kunnen laden en transformeren. Dit betekent dat onze klanten onmiddellijk toegang hebben tot actuele gegevens en real-time analyses kunnen uitvoeren om sneller beslissingen te nemen. 
  • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: door de transformatie binnen ons Dataplatform uit te voeren, kunnen klanten gemakkelijk hun gegevensanalyses aanpassen en nieuwe inzichten verkrijgen zonder kostbare wijzigingen in de datapijplijn. Ons platform biedt een breed scala aan ingebouwde hulpmiddelen voor gegevenstransformatie, waardoor klanten de flexibiliteit hebben om hun gegevens te modelleren zoals ze dat nodig achten. 
  • Schaalbaarheid: of onze klanten nu kleine datasets of grote, groeiende gegevensvolumes hebben, ons ELT-Dataplatform kan moeiteloos meegroeien met hun behoeften. De schaalbaarheid van ons platform stelt klanten in staat om de toenemende vraag naar dataverwerking en -analyse gemakkelijk aan te kunnen. 
  • Kostenbesparing: het ELT-proces bespaart klanten kosten doordat er minder behoefte is aan tussenliggende opslag en rekenkracht voor transformatiestappen. Ons efficiënte platform zorgt voor optimale prestaties zonder dat klanten zich zorgen hoeven te maken over dure infrastructuurinvesteringen. 
  • Datakwaliteit en -consistentie: het 6Gorilla’s Dataplatform waarborgt de kwaliteit en consistentie van de gegevens doordat alle transformaties worden uitgevoerd binnen een gecontroleerde omgeving. Dit minimaliseert het risico op fouten en inconsistenties in de gegevens, wat essentieel is voor betrouwbare analyses en rapportages in de zorgsector. 

ELT draagt bij aan de missie van 6Gorilla’s  

Sinds de oprichting van 6Gorilla’s hebben we ons ingezet om de zorgsector het meest optimale uit data te bieden door gebruik te maken van de nieuwste en meest geavanceerde technieken. Ons Dataplatform, dat gebaseerd is op ELT, vormt de ruggengraat van deze missie, waardoor onze klanten alle mogelijkheden hebben om waardevolle inzichten en innovatie te ontsluiten in de zorgsector. Met snelheid, efficiëntie, flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenbesparing en datakwaliteit als kernkenmerken van ons platform, kunnen onze klanten zich concentreren op wat echt belangrijk is: waardevolle inzichten en innovatie in de zorgsector. 

Wil je meer weten over het Dataplatform van 6Gorilla’s? Lees verder in de Explainer Dataplatform As A Service.