Al jarenlang leggen zorgaanbieders grote hoeveelheden data en informatie vast. Healthcare Data Science geeft de mogelijkheid om slimme analyses en machine learning modellen toe te passen om kennis, informatie en inzichten te onttrekken uit deze data.

In deze publicatie leggen we uit wat onze definitie is van Healthcare Data Science, hoe dit nu al wordt toegepast in de zorg en hoe Data Scientisten meer tijd overhouden om inzicht uit data te verkrijgen.

Hoe Healthcare Data Science voor direct betere zorg staat

Bij 6Gorilla’s gebruiken wij Healthcare Data Science om de zorg duurzamer, toegankelijk en inzichtelijker te maken voor de verpleger, de behandelaar en de bestuurder. Aan de hand van deze technieken kan de behandelaar bijvoorbeeld inzicht krijgen in de gesteldheid van de cliënt op basis van consultnotities.

Deze noties kunnen bijvoorbeeld ook automatisch worden gescreend op privacygevoelige informatie waardoor ze makkelijker uitwisselbaar zijn met derden. Het doel van Heathcare Data Science is dus heel praktisch, het staat ten dienste van de zorgprofessionals, zodat deze meer en betere directe zorg kunnen verlenen aan de cliënt.

 

Het verbeteren van organisatorische processen

Data Science kan op veel verschillende manieren impact hebben op de zorg. Hierbij hoeft men niet enkel te denken aan gezondheid gerelateerde zaken, maar ook aan organisatorische processen zoals het plannen van verpleegkundige diensten of het matchen van behandelaar en patiënt. Data-analyses en machine learning modellen bevorderen bovendien een op data gebaseerde aanpak.

Deze benadering maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het personeelsbestand en de doorstroom van cliënten te optimaliseren, de tevredenheid van de zorgontvangers te verbeteren en het zorgaanbod in evenwicht te houden. Een voorbeeld waarbij Data Science inzicht kan bieden is het voorspellen van heropnames.

Als we mogelijke heropnames in een eerder stadium identificeren, dan heeft dit een positieve impact op de zorgkosten. Bovenal op de gezondheid van patiënt doordat deze sneller wordt geholpen.

 

Fitbit die data slim inzet voor de herkenning van corona symptomen   

Daarnaast is Data Science natuurlijk inzetbaar om de dagelijkse directe zorg te verbeteren. Data in de zorg komt in allerlei verschillende vormen voor: van notities van een arts of behandelaar tijdens een consult en foto’s en diagnosis in het ziekenhuis tot metingen die een patiënt zelf uitvoert.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan wearables. Dit leidde eerder tot onderzoek waarbij Data Scientist op basis van Fitbit data ongeveer in de helft van de gevallen corona wisten te herkennen voordat deze mensen symptomen kregen. Doordat Data Science wordt ingezet voor preventieve zorg kunnen cliënten eerder behandeld worden. Verder kan bijvoorbeeld ook de achteruitgang van de cliënt onder controle worden gehouden door te voorspellen hoe het met de cliënt gaat.

Ook kan er op basis van deze data een inschatting worden gemaakt over de periode dat een cliënt moet worden opgenomen in een kliniek. Daarbovenop kan Healthcare Data Science de repetitieve taken in de zorg op een robuuste manier automatiseren, waardoor zorgprofessionals kunnen doen waar zij het beste in zijn: het bieden van zorg.

Dit onderstreept de impact en reikwijdte van het analyseren van data in de zorg en laat zien dat er verschillende manieren zijn om de zorg op een duurzame manier te verbeteren.

 

Waar Data Scientisten in de zorg de meeste tijd aan kwijt zijn

De zorgdata die wordt vastgelegd bevat een onschatbare hoeveelheid aan informatie die vaak niet wordt gebruikt of niet volledig wordt benut. Daar willen wij bij 6Gorilla’s verandering in te brengen. Met Data Science technieken, analyses en modellen kunnen wij uit deze ruwe data nuttige informatie halen. Daarnaast kan deze data ook aangevuld worden met bijvoorbeeld data uit open bronnen.

Echter zijn Data Scientists in de zorg het grootste deel van hun tijd kwijt aan het verzamelen van verschillende datastromen en het opschonen van deze data. Dit is zonde omdat de kracht van een Data Scientist ligt bij het interpreteren en analyseren van data.

Daarom hebben we bij 6G een dataplatform gebouwd dat data structureert en combineert uit allerlei verschillende bronnen. Hierdoor kunnen Data Scientists zich focussen op hetgeen waar hun kracht ligt: inzicht vergaren uit data om zo de zorg voor iedereen te verbeteren.

 

 

Download de explainer ‘Alle data van jouw zorgorganisatie in één platform

Bij 6Gorillas willen wij de samenwerking bevorderen door het aanbieden van een Data Science werkplek as a service. Hierbij kunnen traditioneel onderzoekers en Data Scientists makkelijk en op een veilige manier toegang krijgen tot data op het dataplatform.

Zo kunnen ze samen analyses en modellen maken en nieuwe inzichten creëren om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. We vertellen je graag meer over het dataplatform in onze explainer.

In de Explainer: ‘Dataplatform as a service’ lees je alles over:

✔ Hoe het dataplatform jouw zorgorganisatie sturing geeft in de bedrijfsvoering
✔ Benut de potentie van BI en Data Science
✔ Klantcases Trubendorffer en MoleMann
✔ Hoe schaalbaarheid, real time en security leidend zijn