The future is now

Gemiva-SVG Groep

Waar de zorg van de toekomst realiteit wordt

Data Science in de zorg. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show; aan de hand van machine learning zorginhoudelijk of procesmatig voorspellen. Misschien ken je de voorbeelden al van gebruikte methodes zoals het voorspellen van reumaklachten bij het UMCU of het beoordelen van röntgenfoto’s met machine learning. Dit zijn geen simpele toepassingen, het heeft jaren gekost om ze te ontwikkelen. Zo ver weg als deze innovaties lijken, zo dichtbij zijn ze al bij verschillende zorgorganisatie.

 

De ontwikkeling van een nieuwe zorgtoepassing

Afgelopen periode zijn de pioniers Erik Arends & Jessie Dunbar van Gemiva-SVG Groep aan de slag gegaan met het uitwerken van nieuwe Data Science toepassingen. Gedurende de eerste sessie kregen de deelnemers een uitleg over Data Science en werd de start gemaakt vanuit de projectdoelstellingen. Na maanden vol met data opschonen, testen, zweten, feedbackrondes en modelleren is er een nieuwe zorgtoepassing geboren.

Gemiva-SVG Groep deelt graag met jou de inzichten die ze hebben verkregen vanuit het project van afgelopen maanden. Durf jij het aan om een stukje toekomst te zien?

 

 

Project The future is now x Gemiva-SVG Groep

Gemiva-SVG groep probeert lering te trekken uit de data binnen de cliëntdossiers. Dat doen ze door een voorspelling te maken op basis van de informatie die voorhanden is. Zo hebben ze ervoor gekozen om te kijken of ze op jaarbasis valincidenten kunnen voorspellen. Het is belangrijk voor de organisatie om dit probleem aan te pakken, omdat ze een steeds ouder wordende populatie hebben en de MIC-meldingen zien toenemen.

Als ze meer zicht hebben op voorspellende factoren kunnen ze alert zijn en kan de gedragsdeskundige samen met de fysio- of ergotherapeut kijken of er interventies mogelijk zijn. Zoals het gericht inzetten van scholing aan teams en cliënten, voorzorgsmaatregelen, beschermende maatregelen, verandering begeleidingslijnen en veranderingen in het dagprogramma.

Erik Arends legt uit wat het belang is van Data Science voor de gehandicaptenzorg

Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit de masterclasses?
“Onze belangrijkste bevindingen zijn dat het erg nuttig is om vanuit de inhoud en techniek met elkaar een onderzoek cyclus te doorlopen op deze manier. Het geeft zicht op wat de stappen zijn, wat er nodig is intern om data science op te kunnen pakken, wat mogelijke valkuilen zijn, waar je aan moet denken en ook wat het zou kunnen opleveren.”

Kan de toepassing als verschil maken in de zorgmarkt? Of wat is de potentie?
“Zeker. Het is kijken met een hele andere bril. In plaats van top-down, bottum-up werken. Door in te gaan op zorgvragen die leven en relevant zijn en daar de eigen data bij te pakken, is dit een tool voor hele concrete feedback over de kwaliteit van zorg.”

Hoe kijken jullie naar een toekomst met data science in de zorg?
“Wij verwachten dat data science zeker een rol gaat krijgen binnen de (gehandicapten)zorg. Door naast je eigen (visuele) waarnemingen ook gebruik te maken van alle beschikbare data kun je nog beter inspelen op de problematieken die spelen bij de cliënt individueel, een locatie of de gehele organisatie.”

Wat zou je werk als data scientist/onderzoeker eenvoudiger maken?
“Om goed met data te kunnen werken is het goed om snel en eenvoudig data te kunnen ontsluiten. Maar ook een toepassingsprogramma wat helpt met de vertaling van vragen uit het werkveld naar modellen waar de vragen mogelijk mee verklaard kunnen worden.”

 

Projectpresentaties ontdek hoe zorgorganisaties Data Science inzetten

Je kijkt hier de volledige projectpresentaties terug van o.a. Mondriaan en Humanitas

Deze presentatie is voor iedereen die geïnteresseerd is hoe data effectief bijdraagt aan een vernieuwde blik op de zorg. Je leert de hedendaagse zorgpioniers kennen en gaat mee op ontdekkingstocht langs complexe data uitdagingen. Een tocht met als bestemming een toepassing die de toekomst van grote groepen zorgbehoevenden daadwerkelijk kan veranderen.

De projectpresentaties video’s bevatten de volgende inhoud:

✔ Intro en uitleg Data Science door David Tom (Directeur 6Gorilla’s) en Joran Lokkerbol (Data Scientist)
✔ ins en outs op het gebied van datapreparatie en opbouw van het project
✔ De daadwerkelijke toepassing en inzet binnen de zorgorganisatie
✔ De vervolgstappen vanuit het Data Science project

 

 

6Gorilla’s masterclasses ‘Data Science in de zorg’

6Gorilla’s verzorgt een tiendelige masterclass ‘Data Science in de zorg’ voor verschillende opdrachtgevers uit de zorg. Data scientist Joran Lokkerbol verkent samen met de zorgorganisaties hoe zij data kunnen inzetten om de effectiviteit van de zorg te vergroten.