The future is now 

GGZ inGeest

Waar de zorg van de toekomst realiteit wordt

Data Science in de zorg. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show; aan de hand van machine learning zorginhoudelijk of procesmatig voorspellen. Misschien ken je de voorbeelden al van gebruikte methodes zoals het voorspellen van reumaklachten bij het UMCU of het beoordelen van röntgenfoto’s met machine learning. Dit zijn geen simpele toepassingen, het heeft jaren gekost om ze te ontwikkelen. Zo ver weg als deze innovaties lijken, zo dichtbij zijn ze al bij verschillende zorgorganisatie.

De ontwikkeling van een nieuwe zorgtoepassing

Afgelopen maanden zijn de pioniers Rick Jansen en Adriaan Hoogendoorn van GGZ inGeest aan de slag gegaan met het uitwerken van nieuwe Data Science toepassingen. Gedurende de eerste sessie kregen zij een uitleg over Data Science en werd de start gemaakt vanuit de projectdoelstellingen. Na maanden vol met data opschonen, testen, zweten, feedbackrondes en modelleren is er een nieuwe zorgtoepassing geboren.

GGZ inGeest deelt graag met jou de resultaten in de online projectpresentatie The future is now. Durf jij het aan om een stukje toekomst te zien?

Projectomschrijving Data Science in de zorg

Project The future is now x GGZ inGeest

GGZ inGeest is een psychiatrische zorginstelling met 12 locaties in Amsterdam en omstreken. Ze hebben circa 8000 nieuwe patiënten per jaar, waarvan ongeveer 3000 met een depressieve stoornis (dit is de meest voorkomende psychiatrische stoornis). Patiënten met een depressie hebben 50% kans om nog een depressie te krijgen na de eerste episode, en 80% als er al meerder episodes aanwezig waren.

Op dit moment wordt er binnen GGZ inGeest nauwelijks terugvalpreventie aangeboden terwijl uit de literatuur bekend is dat zekere vormen van terugvalpreventie aantoonbaar effectief zijn. Met dit project willen ze onderzoeken hoe goed ze kunnen voorspellen of er een nieuw zorgtraject voor depressie wordt geopend binnen 5 jaar, met als doel om terugvalpreventie gericht aan te kunnen bieden aan die patiënten die dat het meest nodig hebben.

Om deze voorspelling te doen gebruiken ze de patiëntgegevens die verzameld zijn voordat het zorgtraject afgesloten werd.

Projectpresentaties ontdek hoe zorgorganisaties Data Science inzetten

Je kijkt hier de volledige projectpresentaties terug van Mondriaan, Dichterbij en Humanitas

Deze presentatie is voor iedereen die geïnteresseerd is hoe data effectief bijdraagt aan een vernieuwde blik op de zorg. Je leert de hedendaagse zorgpioniers kennen en gaat mee op ontdekkingstocht langs complexe data uitdagingen. Een tocht met als bestemming een toepassing die de toekomst van grote groepen zorgbehoevenden daadwerkelijk kan veranderen.

De projectpresentaties video’s van Mondriaan, Dichterbij en Humanitas bevatten de volgende inhoud:

✔ Intro en uitleg Data Science door David Tom (Directeur 6Gorilla’s) en Joran Lokkerbol (Data Scientist)
✔ ins en outs op het gebied van datapreparatie en opbouw van het project
✔ De daadwerkelijke toepassing en inzet binnen de zorgorganisatie
✔ De vervolgstappen vanuit het Data Science project

6Gorilla’s masterclasses ‘Data Science in de zorg’

6Gorilla’s verzorgt een tiendelige masterclass ‘Data Science in de zorg’ voor verschillende opdrachtgevers uit de zorg. Data scientist Joran Lokkerbol verkent samen met de zorgorganisaties hoe zij data kunnen inzetten om de effectiviteit van de zorg te vergroten.

Mocht je vragen hebben over de inhoud van de masterclasses of over 6G; neem dan contact op.