The future is now

Mondriaan

Waar de zorg van de toekomst realiteit wordt

Data Science in de zorg. Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show; aan de hand van machine learning zorginhoudelijk of procesmatig voorspellen. Misschien ken je de voorbeelden al van gebruikte methodes zoals het voorspellen van reumaklachten bij het UMCU of het beoordelen van röntgenfoto’s met machine learning. Dit zijn geen simpele toepassingen, het heeft jaren gekost om ze te ontwikkelen. Zo ver weg als deze innovaties lijken, zo dichtbij zijn ze al bij verschillende zorgorganisatie.

De ontwikkeling van een nieuwe zorgtoepassing

Afgelopen periode zijn de pioniers Christien Breukink en Alfons van Impelen van Mondriaan aan de slag gegaan met het uitwerken van nieuwe Data Science toepassingen. Gedurende de eerste sessie kregen de deelnemers een uitleg over Data Science en werd de start gemaakt vanuit de projectdoelstellingen. Na maanden vol met data opschonen, testen, zweten, feedbackrondes en modelleren is er een nieuwe zorgtoepassing geboren.

Mondriaan deelt graag met jou de resultaten in de online projectpresentatie The future is now. Durf jij het aan om een stukje toekomst te zien?

 

Project The future is now x Mondriaan

Drop-out is een belangrijk probleem bij geestelijke gezondheidszorg. Door drop-out blijven cliënten verstoken van zorg die ze nodig hebben en wordt het rendement van geleverde zorg sterk verminderd. Dit brengt aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee. Bovendien is drop-out voor zowel cliënten als zorgverleners een teleurstellende ervaring die een demoraliserend effect kan hebben.

Het doel van het huidige project is om de mogelijkheden van machinaal leren voor het voorspellen van drop-out te verkennen. Indien het mogelijk blijkt om een algoritme te ontwikkelen dat met acceptabele nauwkeurigheid kan aangeven of bij een cliënt sprake is van een hoog risico op drop-out.

Mocht dat het geval zijn dan kunnen zorgverleners aan de hand van deze informatie gerichte interventies inzetten om het aantal drop-outs te verminderen.

 

Projectpresentaties ontdek hoe zorgorganisaties Data Science inzetten

Je kijkt hier de volledige projectpresentaties terug van Mondriaan, Dichterbij en Humanitas

Deze presentatie is voor iedereen die geïnteresseerd is hoe data effectief bijdraagt aan een vernieuwde blik op de zorg. Je leert de hedendaagse zorgpioniers kennen en gaat mee op ontdekkingstocht langs complexe data uitdagingen. Een tocht met als bestemming een toepassing die de toekomst van grote groepen zorgbehoevenden daadwerkelijk kan veranderen.

De projectpresentaties video’s van Mondriaan, Dichterbij en Humanitas bevatten de volgende inhoud:

✔ Intro en uitleg Data Science door David Tom (Directeur 6Gorilla’s) en Joran Lokkerbol (Data Scientist)
✔ ins en outs op het gebied van datapreparatie en opbouw van het project
✔ De daadwerkelijke toepassing en inzet binnen de zorgorganisatie
✔ De vervolgstappen vanuit het Data Science project

 

6Gorilla’s masterclasses ‘Data Science in de zorg’

6Gorilla’s verzorgt een tiendelige masterclass ‘Data Science in de zorg’ voor verschillende opdrachtgevers uit de zorg. Data scientist Joran Lokkerbol verkent samen met de zorgorganisaties hoe zij data kunnen inzetten om de effectiviteit van de zorg te vergroten.