In de zorg wordt veel gevarieerde data vastgelegd. Informatie over behandelingen of diagnoses valt bijvoorbeeld onder gestructureerde data. Deze data is vaak relatief makkelijk weer te gegeven in een tabel. Ongestructureerde data zoals medische verslagen, rapportages of afbeeldingen zijn moeilijker te vangen in een traditionele tabel met kolommen en rijen omdat deze niet een standaard formaat volgen.

Het goed organiseren van deze verschillende data structuren zorgt ervoor dat onderzoekers en Data Scientists beter en makkelijker hun werk kunnen doen. In dit artikel leggen we uit waarom een dataplatform essentieel is voor het doen van gedegen onderzoek en Data Science in de zorg.

 

Meer tijd voor onderzoek in de zorg

De meeste onderzoekers en Data Scientist in de zorg zijn veel tijd kwijt met het zoeken van databestanden uit verschillende databases en bronsystemen. Doordat het bij elkaar krijgen van deze databestanden erg moeilijk is gaat er veel kostbare tijd verloren die je veel beter kan benutten voor het analyseren en het interpreteren van deze data.

Op het Dataplatform van 6Gorilla’s worden allerlei verschillende databronnen en systemen ontsloten en op een gestructureerde en standaard manier opgeslagen. Een dataplatform is verzameling van data in een vorm waarbij makkelijk en snel vragen kunnen worden beantwoord zonder dat de bronsystemen veel belast worden.

Hierdoor hoeft een onderzoeker of Data Scientist nooit lang te zoeken naar de data die nodig is voor een analyse en is het eenvoudig om een dataset samen te stellen voor een onderzoek.

 

Sla al je data op in een veilige onderzoeksomgeving

Naast het verlies van kostbare tijd is door het gebruik van het 6G Dataplatform ook niet meer nodig om databestanden lokaal op je computer op te slaan. Dit brengt namelijk de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Alle data is beschikbaar via een veilige onderzoeksomgeving waar iedereen enkel toegang heeft tot de data die nodig is voor het onderzoek of een rapportage.

Naast het bij elkaar zoeken van data zijn onderzoekers en Data Scientists ook veel tijd kwijt aan het opschonen van deze data. Veel van deze opschoon werkzaamheden vinden al plaats op het 6Gorilla’s Dataplatform. Door de minimale inspanningen voor het opschonen van de data kan een onderzoeker veel meer tijd steken in het analyseren van de data en het interpreteren van de resultaten.

‘Data Science in de zorg’: hoe begrijp ik mijn data?
Joran Lokkerbol doceert de aanwezigen tijdens de Masterclasses ‘Data Science in de zorg’

 

Onderzoek wordt makkelijker met een dataplatform

Een goed gestructureerd dataplatform maakt het doen van onderzoek ook makkelijker. Makkelijker in de zin van het toegang krijgen tot de data en het maken van analyse. Zelfs het bedenken van onderzoeksvragen en bijpassende onderzoeksmethoden wordt eenvoudiger. Omdat van te voren al duidelijk is welke data er allemaal beschikbaar is kan dit sneller tot nieuwe ideeën en oplossingen leiden.

Naast zorginhoudelijk data is er ook veel externe data die belangrijk kan zijn voor het oplossen van een probleem, vraag of het maken van een analyse. Een goed opgezet dataplatform maakt het mogelijk om deze externe data snel en makkelijk te combineren met zorginhoudelijke data. Zo kan op het 6G Dataplatform bijvoorbeeld makkelijk HR of financiële data gekoppeld worden aan cliënt afhankelijke data. Om zo beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorgprocessen.

Met een robuuste en goede inrichting van het dataplatform wordt het voor een onderzoeker of Data Scientist veel makkelijker om onderzoek te doen. Met het grootste bijkomend voordeel: je hoeft je alleen nog maar bezig te houden met analyses en het doen van onderzoek.

Lees ook: Wij leiden je in 6 trainingen op tot 6Gorilla’s Platform Scientist 

 

Vergroot de kracht van samenwerken met andere onderzoekers

Door duidelijke inrichting van het dataplatform zoals op het 6G Dataplatform wordt het makkelijk om onderzoek en analyses te doen op data op één moment in de tijd – door simpelweg de data te selecteren in een bepaalde tijdsspanne. Een rapportage of analyse kan altijd op een later moment nog makkelijk geupdate worden met meer recente data door simpelweg de analyse opnieuw uit te voeren.

Door een robuust dataplatform wordt het ook makkelijker voor onderzoekers en Data Scientists om samen te werken. Als je dezelfde toegangsrechten hebt dan kan een andere onderzoeker snel de analyse opnieuw uitvoeren en het onderzoek reproduceren. Wat natuurlijk één van de pilaren is van goed wetenschappelijk onderzoek.

 

Onderzoek op het 6G Dataplatform voor de zorg

Door gebruik te maken van het onderzoeksomgeving op het 6G Dataplatform wordt onderzoek doen op zorgdata veel makkelijker. Onderzoekers en Data Scientist zijn veel minder tijd kwijt met randzaken zoals het bij elkaar krijgen van verschillende databronnen en het opschonen van deze data.

 

 

Blijf met onze maandelijkse nieuwsflits op de hoogte van alles rondom data in de zorg!

Vond jij dit interessant? We schrijven regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied data van in de zorg.

Je ontvangt 1x per maand de nieuwsbrief met de volgende inhoud:

  • Nieuws en actuele ontwikkelingen over thema’s rondom data, Bi en Data Science in de zorg
  • Interessante downloads zoals Whitepapers zoals Data Science in de zorg
  • Handige explainers om inhoudelijk zaken te duiden
  • Updates over onze (gratis) kennisevenementen, workshops en trainingen