Inzicht in data als de paracetamol bij hoofdpijndossier contractdiversiteit. Gemeenten hebben sinds de financiering Jeugdwet in 2015 beleidsvrijheid als het gaat om de inkoop van zorg. Voor veel jeudgzorginstellingen zorgt dat voor complexe financiering en bijbehorende administratieve lasten want geen contract is precies hetzelfde. Hoe krijg je nou real-time inzicht voor echte grip op jouw organisatie? 

 

Het belang van inzicht

Inzicht in de uitnutting van het contract is uitermate belangrijk om uiteindelijk alle zorgprestaties te kunnen declareren. Zo voorkom je als zorginstelling dat je te weinig gedeclareerd krijgt voor de zorg die je levert. Dit inzichtelijk maken begint bij het goed en tijdig ontsluiten van contractvoorwaarden, zodat deze gecombineerd kunnen worden met de productiecijfers van de behandelaren. David Tom, directeur van 6Gorilla’s, geeft aan: “Wij merken dat jeugdzorginstellingen door het Dataplatform veel korter op de bal zitten als het gaat om het inzichtelijk maken van productie en uitnutting.” 

 

Tijdig bijsturen

Inzicht in de uitnutting van het contract is één, maar vervolgens kun je uit deze informatie learnings halen. Zo wil je bijvoorbeeld:  

  • Dat beschikkingen de juiste hoeveelheid zorgtijd bevatten 
  • Dat beschikkingen, indien nodig, tijdig verlengd worden
  • Dat de contractbeheerder ruim op tijd de gemeente kan informeren over de voortgang en mogelijke knelpunten in de werkvoorraad.  

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar juiste data op het juiste moment is de paracetamol tegen de hoofdpijn, die is ontstaan door de hoge mate van contractdiversiteit waarmee organisaties te maken hebben. 

 

Tenzinger Zorgverslimmers Sanne van Kuyenhoven en Vincent Regtop schreven een blog over de voor- en nadelen van de verschillende financieringsvormen in de jeugdhulp. Benieuwd naar de ervaringen van jeugdzorgorganisaties? Lees waarom iHub, Levvel en Oosterpoort kozen voor het Dataplatform van 6Gorilla’s. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden één platform voor alle data uit jouw jeugdzorgorganisatie? Lees dan onze explainer.

 

.

 

Blijf met onze maandelijkse nieuwsflits op de hoogte van alles rondom data in de zorg!

Vond jij dit interessant? We schrijven regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied data van in de zorg.

Je ontvangt 1x per maand de nieuwsbrief met de volgende inhoud:

  • Nieuws en actuele ontwikkelingen over thema’s rondom data, Bi en Data Science in de zorg
  • Interessante downloads zoals Whitepapers zoals Data Science in de zorg
  • Handige explainers om inhoudelijk zaken te duiden
  • Updates over onze (gratis) kennisevenementen, workshops en trainingen